lördag 3 september 2011




Det där med charterresa alltså. Jag har varit en vecka på charter i Turkiet. Det var skönt med varma nätter. Min arma själ slapp dock inte undan analyserna.
Över allt såg jag kapitalismens baksida och förtryckande strukturer.
Vid hotellets pool arbetade unga män med att ta beställningar från alla svenskar som bara låg och solade dag ut och dag in. De unga männen flörtade med alla kvinnor och försökte sig på tufft manligt umgänge med männen. För att fånga kvinnornas uppmärksamhet skvätte de vatten på de unga kvinnorna. De äldre kvinnorna fick massage och flörtiga blickar. Till och börja fördömde jag detta agerande som ett sliskigt uttryck för exploateringen av kvinnokroppen. En kväll fick fenomenet ytterliggare dimensioner. Några svenska ungdomar blev berusade och härjade runt. De sprang fram till hotellpersonalen och tafsade. En av de äldre unga poolarbetarna utsattes för hångelförsök. Jag började fundera över vem som egentligen förtryckte vem. Till slut slogs jag av att poolmännens eviga flörtande kanske bara var ett sätt att få poolliggarna att beställa mer drinkar. Svenskarna köpte nämligen fasligt mycket dryck och mat till hotellets överpriser. Poolmännens agerande fick plötsligt likheter med prostituerades desperata försök att locka kunder.
Många svenskar hade en överlägsen inställning mot lokalbefolkningen. På flygplatsen ondgjorde sig en ung svenska över att tullpersonalen frågat henne om hon skulle flyga inrikes i Turkiet. Hon bah: "Herre guuuuuuuu kan man åka någonstans i det HÄR landet eller????" En äldre svensk man förstod inte att vi också var svenskar och pratade med oss på engelska. Han bah: "turkish people always try to make a deal- they just wanna fool you (svengelsk dialekt)." Han var mycket upprörd.
Det är något som känns så utbota skevt när svenskar åker till fattigare delar av världen och njuter av sin egen så kallade överlägsenhet. Likt kolonisatörer tar de del av den del av landet som faller dem i smaken- sol och bad. Till slut skrivs alla menyer på svenska och svenska flaggor hängs upp utanför affärerna.

Allt för att tjäna pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar